Pavasaris ienāk virtuvē un atkal var sākt gatavot tos ēdienus, kurus ziemā it kā negatavo. Nu, piemēram, tomātu brusketas ziemā neklātos gatavot, jo nav tomāti. Es grēkoju un tos pērku eko bodēs, jo man garšo un es gribu ēst tomātus arī ziemā. Nav nekas tāds ar ko lielīties, bet nav jau arī liela traģēdija.

Tomēr brusketas visvairāk ģimenē gatavojam pavasarī un tad līdz pēdējiem vietējiem tomātiem, it īpaši vasarā. Lieliska uzkoda pie salātiem vai tāpat ne pie kā. Var jau taisīt arī parastās tomātmaizes (mana bērnības laime, it īpaši tās ar svaigo baltmaizi un sāļo sviestu), bet kapēc gatavot vienkārši, ja var mazliet sarežģītāk.

Tātad, tomātu brusketas jeb grauzdēta maizīte ar olīveļļu, tomātiem un ķiplokiem. Mēs ik pa laikam papildinam arī ar svaigiem sīpoliem un reizēm kazas sieru.

Grēta ēd tad, ja ķiploks ir minimāli, jo svaigs ir svaigs un mazliet kož mēlē. Vislabāk viņai patīk, ja apakšā ir pasmērēts kazas siers.

Sastāvdaļas:

Baltā vai saldskābā maize šķēlēs. Var izmantot arī čiabatu. 

Svaigi, sulīgi tomāti

Ķiploku daiviņas

Sīpols

Sāls, pipari, olīveļļa

Vispirms sagatavo tomātus un tad grauzdē maizīti. Tas tādēļ, lai tomāti paspēj kopā ar ķiplokiem kopā ievilkties un garša būtu intensīvāka.

Tomātus sagriež mazos gabaliņos (mans vīrs griež mikroskopiskos, es tādos palielos salīdzinoši) un liek bļodā. Sasmalcina ķiploku (un sīpolu arī, ja vēlies) un pievieno tomātiem. Vadies pēc garšas sajūtas, cik daudz pievienot ķiploku un sīpolu. Tāpat, vadoties pēc garšas, pievieno sāli, svaigi maltus piparus un mazliet olīveļļu. Visu labi samaisa un atstāj, lai ievelkas.

Maizes šķēles ierīvē ar ķiploku, apslaka ar olīveļļu un liek krāsnī grila režīmā uz pāris minūtēm, lai apgrauzdējas.

Kad maizītes ir gatavas, tām bagātīgi liek virsū tomātus/ķiplokus. Ja vēlies interesantāku garšu, pirms tomātu kārtas, pārsmērē ar mīksto kazas sieru. Svaigā bazilika sezonā, tomātiem var pievienot arī to. Būs garšīgi.

IMG_4204