Reizēm bērniem jāļauj pašiem nonākt pie secinājuma, ka, tas, ko mēs piedāvājam, ir garšīgs. Spiest kaut ko pagaršot nav liela jēga - labums diez vai būs. Toties brīdī, kad bērns pats izsaka vēlmi pagaršot un beigās vēl pasaka, ka bija labi - uzvara būs jūsējā. 

Tieši tā mūsu mājās gāja ar tacos. Ne vienu vien reizi esam tos mājās gatavojuši un ēduši. Līdz šim meitenes ēda tikai dažas šīs ēdiena sastāvdaļas (sagatavoto malto gaļu un dārzeņus), bet nekad tā īsti kopā saliktu. 

Gatavojot tacos, parasti sagatavoju visas sastāvdaļas, salieku tās brīvi pieejamā izvēlē vairākos šķīvjos uz galda, sagatavoju tacos čipsu laiviņas un ļauju ēdājiem pašiem darboties. Atzīšos, ka es negatavoju klasisku tacos kā to pieprasa Meksikāņu receptes, taču būtība nemainās. Parasti sagatavoju malto liellopu gaļu ar meksikāņu garšvielām, klāt pievienojot pupiņas. Atsevišķi sagatavoju dārzeņus, ko likt klāt, kā arī zaļumus un rīvētu sieru. Šausmīgi (šis ari ir vislabākais vārds) ātri, garšīgi un šis ir ēdiens, kuram pateicoties Grēta labprāt ēd arī zaļās salātlapas (vēl Cēzara salāti ir lielisks veids kā tos ēst). Mazā māsa mēģina sekot un kopēt it visā, arī ēšanā. 

Mūsmājas tacos receptes sastāvdaļas (vienai 4 cilvēku ģimenei kā mums):

Sastāvdaļas:        

500 g liellopu vai jaunlopa maltā gaļa

1 iepakojums pupiņu (vislabāk mums patīk I love eco produkcija)

Mazliet tomāti savā sulā vai tomātu mērce (arī I love Eco labi der)

Meksikāņu garšvielas (Taco Original no Santa Maria man patīk)

1 - 2 gatavi avokado

1 - 2 tomāti 

1 - 2 gurķi

1 paprika

zaļie pākšaugi (sniega zirņi, pupiņas )

1 sīpols vai 1 purava baltā daļa

1 sarkanais sīpols

pāris ķiploka daiviņas

* čilli vai halepeno pipars

konservēta kukurūza

zaļās salātu lapas (pēc izvēles)

rīvēts siers (puscietais vai jebkāds pēc izvēles, ko labi var sarīvēt. Der arī kazas piena)

skābais krējums

lociņi

tacos laiviņas

olīveļļa gatavošana

Vispirms sagatavo klasisko gaļas mērci, tikai mazliet biezāku. Lai jūs nebiedē gaļas apjoms, tad teikšu uzreiz, ka parasti sagatavojot vienu iepakojumu malto gaļu (bioloģiskā gaļa lielākoties lielveikalos jau ir safasēta pakās), es pagatavoju maltīti ne tikai vakaram, bet arī bērniem nākamās dienas pusdienām. Reizēm "pusdienu" apjomu atdalu vai "pusgatavu" atlieku pirms pievienoju garšvielas. 

Tātad, uz pannas apcep smalki sagrieztu sīpolu vai puravu (vai abus), kopā ar ķiploku. Ja visiem garšo stiprāks ēdiens, pievieno vai nu čilli vai halepeno piparus sasmalcinātus. Pievieno malto gaļu, apcep un pievieno tomātus savā sulā. Atstāj, lai gaļa sutinās līdz ir pilnībā gatava. Pievieno konservētas pupiņas un garšvielas. Garšielas pievieno "pēc garšas". Stiprāk vai maigāk. Paralēli šīm garšvielām var pievienot arī kādu stipro garšvielu (tabasco vai kādu aso tomātu salsu). Es parasti to nedaru, ļaujot lai vīrs pats savu porciju pēc tam taisa stipru. 

Ļauj mērcei katlā vai pannā zem vāka pavārīties, lai visas garšas savelkas kopā. 

Paralēli sagatavo visus dārzeņus, ko vēlies likt tacos. Es parasti sagriežu avokado, papriku, sagatavoju kukurūzu, sagriežu tomātus, svaigos gurķus, sarkano vai balto saldo sīpolu, noblanšēju sniega zirņus vai pupas (tas nekas, ka īstajās receptēs tos neliek), sakapāju lociņus, sagatavoju zaļās salātu lapas, sarīvēju sieru. To visu salieku uz viena liela vai vairākiem maziem šķīvīšiem un lieku galda vidū. 

Beigās uzkarsētā krāsnī sasildu tacos laiviņas. Un tad jau sākas gardākais posms. Tacos laivņās krāmē iekšā visu, ko sirds kāro. Parasti sāk ar salātlapām, tad mērci un tad jau visu pārējo. Pabeidz pārkaisot rīvētu sieru. Meitenēm patīk sarkano gaļas mērci "atjaukt" ar skābo krējumu, tādēļ viņas laiviņās liek iekšā arī to. 

Ja līdz šim Grēta aprobežojās ar dārzeņu ēšanu un gaļas mērces leksēšanu ar karoti, tad šobrīd krāmēt iekšā un ēst arī pašu tacos viņai ļoti tīk. Mazā māsa to visu ēd pa daļām, bet arī tas ir labi. 

 

 

 

 

 

 

Kopīgām maltītēm šī ir lieliska ideja  un šīs ir no sērijas "ātri pagatavojamas vakariņas". It īpaši ja pieliek pie darba mazos palīgus, salikt pa bļodiņām dārzeņus, sagriezt gurķi vai tomātus, sarīvēt sieru. Dārzeņu izmēram un formai vispār nav nekādas nozīmes.

Un, kas nav mazsvarīgi, šāda tipa maltītes parasti izvēršas jautrākas un foršākas, jo bērniem patīk, ka drīkst krāmēties paši, spēlēties ar garšām, ēst bez dakšas vai karotes. Rodas mazliet brīvdienu sajūta darba dienas vakarā. Bet, protams, šī ir arī laba ideja vēlajām brokastīm vai brīvdienu maltītēm.