Septembris ir ieskrējies tādos ātrumos, ka mums ar Grētu ir grūti turēt līdzi. Skoliņas, dārziņš, pasākumi...viss kopā, viss sākas, viss turpinās un notiek. Taču šodien uz kādu brīdi atkal izdevās padzīvot brīvdienu režīmā un izbaudīt atvasaru.

Dažiem mazajiem ķipariem bija izdevība satikties un padzīvoties kopā. Lai kopā būšana jautrāka, pagatavoju sāļo pīrāgu. Vispirms tika noēstas klāt pievienotās medniekdesiņas, bet pats pīrāgs arī tika atzīts par labu.

Sastāvdaļas:

Mīkla:

250 g milti (es sajaucu kopā mandeļu miltus apm. 100 g, 100 g pilngraudu miltus un 50 g kviešu miltus)

25 - 30 g brūnais cukurs

125 g sviests

1 olas dzeltenums

50 ml ūdens

šķipsniņa sāls

Pildījums:

250 g mīkstais svaigais siers (kazas piena vai govs piena)

100 ml saldais krējums (var izmantot arī mandeļu, rīsu vai sojas krēmu)

4 mendnieku desiņas (izmantoju J.Saukas desu darbnīca vai Hartviks)

3 - 4 tomāti vai sauja ķiršu tomāti

1 ola un 2 olas dzeltenumi

Kazas siers (puscietais)

Lai pagatavotu mīklu, bļodā ber miltus, pievieno sāli, cukuru un sviestu (sarīvētu vai sagrieztu gabaliņos). Iemaisi visu un pievieno olas dzeltenumu un ūdeni. Mīci, līdz viss ir labi sajaucies kopā. Nevajag pārmīcīt. Ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz vismaz 30 min. Vari mīklu pagatavot iepriekšējā vakarā, ja vēlies cept no rīta.

Es izvēlējos mandeļu miltus un pilngraudu miltus. Pievienoju arī klasiskos kviešu miltus, lai mīkla labāk turas kopā . Var lietot arī pilngraudu auzu miltus, griķu miltus vai citus miltus. Vislabāk ir, ja pievieno arī mazliet kviešu miltu. Ja tos nedrīksti vai nevēlies lietot, tad nepievieno, tikai mīkla tik labi neturēsies kopā (tā gan nav liela bēda).

Kad mīkla nostāvējusi ledusskapī, izņem to un izrullē nepieciešamajā formā, lai ieklātu cepamtraukā. Ja nerullējas tik labi (jaucot miltus vai nepievienojot kviešu miltus tā var būt), tad cepamajā traukā to "iespaidi" ar rokām (pa gabaliņam lipini tā, lai visa forma vienmērīgi izklāta ar mīklu). Kad mīkla ir formā, ieklāj tajā cepamo papīru un ieber "smagumu" (es izmantoju pupas vai zirņus, kas krāsnī nedeg. Tos var izmantot vairākkārtīgi).

Liec mīklu cepties uzkarsētā krāsnī (190 grādi) kādas 10 - 15 min. Ņem ārā un atdzesē. Šo darbiņu var izdarīt vakarā un pildījumu atstāt uz rītu. Tā parasti daru es, ja pīrāgs nepieciešams no rīta.

Ja vēlies, tad smilšu mīklas vietā vari izmantot arī kārtaino mīklu. Recepte šeit.

Pagatavot pildījumu ir viegli un šeit var ļaut vaļu iztēlei. Man blogā jau ir vairāki sāļie pīrāgi ar dažādiem pildījumiem. Par pamatu izvēlies masu, kas visu satur kopā - kādu svaigo sieru (kopā ar saldo krējumu vai skābo krējumu) un olas. Pārējais jau ir improvizācija.

Šoreiz es sagriezu tomātus un vārītas mednieku desiņas (vāriju, bet to var arī teorētiski nedarīt). Tos ieber mīklas formā, pa virsu leju olu, siera un saldā krējuma masu. Pārkaisa ar rīvētu sieru.

Liec uzkarsētā krāsnī (190 - 200 grādi) un cep līdz pildījums ir gatavs. Ar nazi iedur un pārbaudi. Tas aizņem kādas 10 - 15 minūtes.

Citas receptes sāļajām tartēm:

Ar kazas sieru, ciedru riekstiem un pesto: http://www.lepetitpot.lv/?p=1619

Ar kazas sieru un kārtaino mīklu: http://www.lepetitpot.lv/?p=1735

Ar saulē kaltētiem tomātiem, tofu sieru un cukini: http://www.lepetitpot.lv/?p=912

Ar sīpoliem un kārtaino mīklu: http://www.lepetitpot.lv/?p=603

11220859_1622585264672497_7941244027266328501_n