Šī recepte ir vienkārša, bet laikam nevar nosaukt par ļoti ātri pagatavojamu. Toties šo ēdienu var gatavot uzreiz visai ģimenei, pat piemērojot garšas katra vēlmēm.

Manu izvēli gatavot pusdienās risoto noteica tas, ka mājās bija palicis vēl mazliet no brīvdienās vārītā lauku vistas buljona. Negribēju tik maz saldēt un tādēļ vāriju risoto. Šoreiz izmantoju vistas buljonu, bet principā ir vienalga kādu buljonu izmanto – gaļas, zivs vai dārzeņu.

Buljonu vārīju bez sāls un citām garšvielām (jo domāts bija Grētai), tādēļ pārējiem ģimenes locekļiem (jeb man un vīram) risto vārīšanas beigās papildināju ar mums tīkamajām garšām – šoreiz par godu vīram ar čorizo desiņām un ceptiem sīpoliņiem! Savukārt Grētai pievienoju bietes.

Risoto ar bietēm:

Sastāvdaļas 1-2 bērnu porcijām:

1/2 sīpols (šai versijai sarkanais sīpols)

2 sauja risoto rīsu 

2 jaunās bietītes

3-4 ēdam.k. olīveļļas (vai sviesta)

250 ml buljona

1 ēdam.k. krējums

Bietes nomizo un sagriež mazos kubiciņos. Liek katliņā un vāra līdz tās ir mīkstas. Uzglabā.

Sīpolu notīra un sasmalcina. Jaunā katliņā lej olīveļļu, uzkarsē un liek sautēties sasmalcināto sīpolu līdz tas ir mīksts un caurspīdīgs. Kad sīpols gatavs, pievieno abas saujas risoto rīsu un apcep tos olīveļļā līdz tie kļūst tādi kā caurspīdīgi. Šeit svarīgi ir nepārtraukt maisīšanu, jo rīsi ātri var piedegt. Ja nepieciešams, pievieno vēl mazliet eļļu. Izmantojot sviestu, princips ir tāds pats.

Kad rīsi ir kļuvuši caurspīdīgi, pievieno kausiņa buljona un ļauj rīsiem vārīties. Kad buljons novārijies, lej klāt nakamo kausiņu. Pakāpeniski pievieno visu buljonu. Rīsiem vajadzētu būt jau mīkstiem (bet ne izšķīdušiem).

Kad risoto ir gandrīz gatavs, pievienoju vārītās bietes un iemaisu tās.Pirms pasniegšanas var pievienot mazliet skābā krējuma, lai risoto būtu krēmīgāks.Kā arī uzbērt mazliet cietā siera, ja mazais to jau ēd.

Gatavojot pieaugušajiem garšvielas un citas sastāvdaļas varat pievienot brīdi, kad rīsi kļuvuši mīksti. Mūsu mājas klasika ir pavisam vienkārša – skābais krējums, bagātīga deva rīvēta cietā siera un vēl mazliet sviesta. Ja gribas ko savādāku, var pievienot daudz un dažādu garšu – sēnes, jūras veltes, dārzeņus utt.

Risoto pagatavošana ir mazliet laikietilpīga un lai pusdienu gatavošana neievelkas garumā, daļu darba izdaru vai nu no rīta, kad Grēta vel čuc, vai vakarā, kad meita jau čuč. Pirms pusdienām rīsus uzkarsēju, pievienojot mazliet buljona, pievienojot bietes un krējumu.