Es nezinu, kā tas gadījies, ka neesmu vēl neko rakstījusi par pastinaku un ka zīmējumu krājumos nav pastinaks! Tas taču ir dārzenis, kas Grētai ļoti garšo un tas, ja atmiņa neviļ, bija nākamais aiz ķirbja, ko Grēta atklāja, sākot papildēdienu.

Recepšu vēl nav, jo sezona tagad tik sākas un tas priecē ne tikai Grētu, bet arī mani! Man ļoti, ļoti garšo pastinaks un tas ir mans top dārzenis rudenī.

Mans princips, gatavojot pastinakus, ir – neko nesarežģīt. Tā teikt, viss ģeniālais ir vienkāršs. Tādēļ mūsu mājās pastinaku ēd vai nu ceptu krāsnī vai biezenī. Reizēm arī biezzupā, bet tas retāk.

Šodien, atklājot pastinaku sezonu, Grētai pagatavoju visklasiskāko pastinaku biezeni!

Sastāvdaļas 1 bērnu porcijai:

1 pastinaks (vai 2 mazi pastinaki)

100 ml piena (apmēram)

mazliet sviesta

Nomizo pastinaku un sagriež mazākos gabalos.

Katlā lej ūdeni un pievieno pienu. Es, kopš atceros, pastinaku vāru pienā. Bet var arī vārīt ūdenī un pienā. Var, protams, arī tikai ūdenī. Kad Grēta bija mazāka, vāriju tikai ūdenī. Vārot pienā, garša kļūst maigāka.

Kad ūdens un piens uzkarsis (nevārās), pievieno pastinaku un vāra līdz tas ir mīksts. Tas notiek diezgan ātri,

Nokāš šķidrumu vai ar putu karoti izņem ārā pastinaku un liek traukā,kur var blenderēt.

Pirms blenderēšanas, pievieno maziet sviesta. Miksē, līdz biezenis ir viendabīgā konsistencē. Nevajag arī pārāk stipri un ilgi blenderēt, tad biezenis kļūs kā klīsteris!

Gatavojot sev un vīram, es vienmēr pievienoju arī saldo krējumu. Tad biezenis ir vēl maigāks un samtaināks.

Gatavu biezeni nekad neuzglabāju, jo atdzisis tas kļūst dikti “lipīgs”, it īpaši ja klāt nav saldā krējuma.

Pastinaka garša ir maiga un mazliet saldena, tādēļ bērniem garšo (vismaz man zināmajiem!).

Šoreiz biezeni pasniedzu kopā ar citiem, tvaicētiem, dārzeņiem, bet pastinaks labi iet kopā gan ar gaļas ēdieniem, gan zivs ēdieniem. Īpaši jūras veltēm.

Papildināju arī attiecīgi sadaļu “Par dārzeņiem”.