Grētas dzimšanas dienā ēdām saldējumu. Bija ne tikai iegādāti gatavi, bija arī manis pašas gatavoti. Viens no tiem – melleņu saldējums ar kondensēto pienu. Iedvesma receptei – zviedrietes Lindas Lomelino blogā Call me Cupcake.

Es neesmu liela saldējumu mīļotāja, tādēļ, saldējumus gatavoju pēc citu pārbaudītām receptēm, imporvizējot tikai ar garšām, bet ne pamata sastāvu.

Melleņu vietā var izvēlēties ari citas ogas vai vienkārši ņemt ogu maisījumu. Es izvēlējos mellenes un avenes.

Lai pagatavotu saldējumu, saldējuma mašīna nav obligāta. It īpaši ja esi plānojis lietot individuālos saldējuma trauciņus.

Sastāvdaļas 1 l saldējuma (apm. 8-10 trauciņi):

250 g ogas

2 ēdamkarotes citrona sula

250 ml saldais krējums

1 iepakojums kondensētais piens (receptē rakstīti 397 g, es izmantoju vienu iepakojumi (ne bundžu) un pietika)

Vispirms notīra ogas un sablendē tās kopā ar citrona sulu. Sablendētās ogas izlaid caur sietu, lai masa būtu viendabīga, bez gabaliņiem un miziņām.

Saputo saldo krējumu gandrīz stringās putās. Pievieno kondensēto pienu un mazliet vēl saputo.

Saliek kopā ogu masu un saldā krējuma/piena masu, lēnām to samaisot ar karoti.

Saldējumu ar visu bļodu liek saldētāvā. Pēc kādam 15-20 minūtēm samaisa ar karoti. Tad pilda formītēs un liek virsū vāciņus.

Ja izmanto saldējuma mašīnu, tad dari visu kā norādīts pamacībā. Tad saldējums vienīgi būs mazliet krēmīgāks.

Pirms pasniegšanas (ar individuālajiem trauciņiem), katru trauciņu iemērc uz pāris sekundēm karstā ūdenī un uzmanīgi izņem to no trauciņa.

IMG_1136