Šīs kūkas recepti ieraudzīju internetā (konkrēti Pinterest uzgāju skaistu foto) un tie, kuri mani pazīst, zina – ja ir citrons, tad tas ir man. Ja vēl kopā ar mandelēm, tad vispār…

Šo kūku varētu likt “siera kūku” klāstā, bet šī ir krietni vien maigāka, vieglāka un patiesībā mazliet atgādina mūsu pašu biezpiena sacepumu. Es saku, ka šo kūku var cept ne tikai apaļajā kūkas formā, bet arī klasiskā cepamtraukā kā biezpiena sacepumu.

Es kā ierasts veicu dažas nelielas izmaiņas receptē (ļoti krietni samazināju cukura daudzumu, piemēram) un rezultātā sanāca ļoti garšīgs deserts.

Sastāvdaļas (kūkas forma 23 cm d; 8 – 10 personas):

120 g sviests (istabas temperatūrā)

150 g + 1 ēdamk. cukurs 

1 vaniļas pāksts

4 lauku olas (dzeltenums un baltums atdalīts)

2 lieli citroni (nepieciešama miziņa)

200 g mandeļu milti

250 g – 300 g rikotas siers (viens standarta iepakojums ir 250 g, tādēļ, ja negribi pirkt 2, var iztikt arī ar tiem 250 g)

Kokosriekstu skaidiņas vai maneļu skaidiņas dekorēšanai

Pūdercukurs pārkaisīšanai

Sviestu liek traukā kopā ar 150 g cukura un citrona miziņu,  kā arī vaniļas sēkliņām.  Ar mikseri puto līdz cukurs ir izkusis (8-10 minūtes). Pa vienam pievieno olu dzeltenumus un turpina putot. Olu baltumus liec atsevišķā traukā.

Kad sviesta/cukura masa gatava, pievieno 200 g mandeļu miltus un rikotas sieru. Visu labi samaisa.

Saputo olu baltumu stingrās putās. Putojot pievieno 1 ēdamkaroti cukura. Kad olu baltums saputots, to pa daļām un lēnām iecilā jau sagatavotajā mīklā. Olu baltumu iemaisi lēnām.

Kad masa gatava, lej to ietaukotā kūkas formā (vai ar cepampapīru izklātā) un pārkaisa ar kokosriekstu skaidiņām (kā es) vai mandeļu skaidiņām (kā pamata receptē)

Cep iepriekš līdz 160 grādiem uzkarsētā krāsnī apm.30 – 40 min. Pārbauda pēc klasiskās “kociņa” metodes. Ja iedurot nekas nelīp klāt – gatavs. Nevajag pārcept, tad kūka būs sausa. Kad kūku izņem no krāsns, pārkaisi ar pūdercukuru, lai veidojas plāna karamelizēta kārtiņa.

Šeit ir recepte, pēc kuras vadījos gatavojot šo kūku: mandeļu un rikotas siera kūka

Tā kā kūkas gatavošanai netiek izmantota citronu sula, pagatavo limonādi, kas papildinās desertu.

Sastāvdaļas:

2 citronu sula

2 – 4 ēdamkarotes cukurs

75 – 100 ml ūdens + 0,750 l gāzēts ūdens 

Katliņā ber cukuru kopā ar ūdeni (līdz 100 ml) un vāra līdz veidojas sīrups. Sīrupam pievieno citrona sulu un labi samaisa. Pievieno gāzēto ūdeni. Dzērienu lej pudelē un liek atdzesēties.

Dzer aukstu kopā ar ledus gabaliņiem un, piemēram, piparmētru. Saldumu regulē ar cukura daudzumu.

  IMG_3091 IMG_3104