Rudenī un ziemā mūsu mājās diezgan bieži tiek gatavotas maltītes, kuru pamatā ir krāsnī cepti dārzeņi. Tie variē, vadoties no tirgū iepirktā un tādēļ var teikt, ka nekad tiem nav vienāda garša.

Žurnālā “Mans Mazais” šomēnes var redzēt mums mīļu recepti – dārzeņi ar medu. Tie garšo arī Grētai un labprāt ēd, bet tie mums jau nesen bija. Tādēļ šodien izlēmu gatavot savādāk – ar kokosriekstu eļļu (sviestu) un saulespuķu sēklām. Grētai garšo rieksti, bet riekstu man mājās vairs nebija. Tādēļ pievienoju sēkliņas. Sēkliņu pievienošanas ideju aizlienējos no svētdien redzētā raidījuma TV3 – Gatavo 3.

Tātad, galvenais ir izvēlēties dārzeņus un tad jau viss ir vienkārši! Kokosriekstu eļļa dārzeņiem dos mazliet saldenu garšu un patiesībā tas tikai izceļ paša dārzeņa garšu.

Šoreiz gatavoju tā, lai pietiek arī mūsu vakariņām, tādēļ sastāvdaļu skaitu precīzi nerakstīšu.

Sastāvdaļas:

Dārzeņi (es izmantoju pastinaku, kāli, burkānu)

Kokosriekstu eļļa

Grauzdētu riekstu eļļa (tā man šobrīd ļoti patīk)

Rieksti vai sēkliņas

Es dārzeņus sagatavoju no rīta, lai pusdienas laikā tie būtu tikai laicīgi jāieliek krāsnī. Kad notīriju un sagriezu dārzeņus (kāli griezu mazākos gabaliņos kā citus, jo tas cepas mazliet ilgāk), tad ieliku tos uzreiz cepšanai paredzētajā traukā un aplēju  (iemaisīju) ar grauzdētu riekstu eļļu. Tā arī atstāju līdz brīdim, kad jāliek krāsnī.

Krāsni uzkarsē līdz 200 grādiem (mana krāsns ir “vēsāka” kā citas, tādēļ temp. varētu būt no 180 gr. – 200 gr.). Dārzeņiem pievienoju 1 tējk. (ar kaudzi) kokosriekstu eļļas, pārbēru ar sēkliņām un liku iekšā krāsnī. Cep apm.30 min. Paverot krāsni jūtīsiet maigu un kārdinošu kokosriekstu smaržu.

Grētai pusdienās bija šie dārzeņi kopā ar tunci un dažiem blanšētiem brokoļiem svaigumam un kraušķīgumam.