Pati lēcas ēdu un gatavoju samērā reti. Francijā dzīvojot (kur tās ir ļoti populāras) vienā brīdī sapratu, ka vairs nevaru un negribu tās ēst un tad nu tikai pamazām atsāku pie tām pierast. Mana nepatika pret lēcām gan nenozīmē, ka Grētai no tā jācieš.

Šodien pusdienās meitai gatavoju melnās Beluga lēcas. Tā kā šo produktu viņa vēl atklāj, tad klāt lēcām bija arī dārzeņi – patisons, rācenis un burkāns un sautēts jaunlopa šķiņķis (no Sidrabi produkcijas).

Lēcu pagatavošana ir vienkārša un patiesībā neaizņem daudz laika. To var ēst gan siltu, gan aukstu. Var gatavot pusdienām mazajam un sev, lielajiem, to pievienot salātiem. Sātīgi un garšīgi.

Bez īpaša nodoma izvēlējos melnās lēcas, bet var izvēlēties jebkuras citas pieejamās krāsas lēcas.

Zinu, ka diezgan daudzi bērni šķobās un īpaši nemīl lēcas, jo, vārītas, bez sāls un garšvielām (mazākajiem ēdieniem), tās patiesi ir diezgan pliekanas. Tādēļ mazākajiem, lai veidotos garša, tās var vārīt buljonā, zaļumos vai kopā ar dārzeņiem. Es šoreiz sagatavoju vienas pašas un biju pārsteigta, cik kāri Grēta tās ēda. Dārzeņus šoreiz atstāja uz beigām.

Sastāvdaļas 1-2 bērnu porcijām:

apm.180 g lēcas (es izmantoju mazo bērnu krūzīti, kur ietikpst apm.180 ml)

dārzeņi – pēc izvēles

jaunlopa gaļa

sviests vai olīveļļa

zaļumi

Vispirs sagatavo lēcas. Es tās pārbaudu sausā veidā – pārbaudu vai nav kāds akmentiņš, neēdams krikumiņš starp tīrajām lēcām. Tad tās nomazgāju sietā, aukstā ūdenī. Skaloju pāris minūtes, lai būtu tīras. Tad lieku katlā un pievienoju ūdeni (vai buljonu, vai pusi uz pusi). Proporcijas ir 1 porcijas lēcas/2 porcijas šķidruma. Manā gadījumā tātad – mazā krūzīte lēcu un 2 mazās krūzītes ūdens. Katrā gadījumā labāk ir sākumā pievienot mazāk ūdens un atlikušo laika gaitā pēc vajadzības, nekā uzreiz par daudz. Tad lēcas pārvārās un saiet putrā. Lēcas liek uz lēnas uguns (līdzīgi kā risoto, tās jāvāra uz vienmērīgas ne pārāk stipras uguns) un regulāri maisa, lai nepiedeg. Lēcas ir gatavas apmēram 25 minūšu laikā.

Tikmēr sagatavo dārzeņus un liek tos sautēties vai vārīties, kā nu esat iecerējuši. Mums pusdienās bija patisons, burkāni un rācenis. Tos sagriezu mazos gabaliņos un novārīju kamēr tie mīksti.

Sautē jaunlopa gaļu. Sagriež sev vēlamajos gabaliņos. Pannā uzkarsē mazliet eļļas un liek apcepties gaļu. Kad mazliet apcepusies, pievieno ūdeni (vai buljonu) un sautē līdz mīksta. Man bija izbeigusies eļļa un es gaļu sautēju mazliet eļļa un sviestā. Ļoti garšīgi sanāca, jo man vispār patīk jaukt eļļu un sviestu.

Kad lēcas gatavas, ja ir vēlme, var pievienot mazliet sviesta. Bet tas nav obligāti.

Šķīvī pasniedz lēcas, dārzeņus un gaļu.

Tagad, kad zinu, ka Grētai garšo lēcas, gatavošu tās kopā ar dārzeņiem, līdzīgi kā risoto. Dārzeņus pievienošu jau lēcām. Un nākamā versija būs ar zivi. Esmu iedomājusies tunci, bet to vēl izdomāšu.